Bulama


Yapımı oldukça zahmetli, tadı ise nefis bir lezzet olan bulama, geçmişte Trakya bölgesindeki pek çok ilde hazırlanırken günümüzde yalnızca Tekirdağ’da pişirilmeye devam edilmektedir. Süleymanpaşa’nın yöresel yemekleri listesinde oldukça güçlü bir yer tutan bulama, üzüm pekmezinin çöven otuyla karıştırılması ve helva kıvamına getirilmesiyle ortaya çıkıyor. Kaymak kıvamında bir çeşit helva benzeri bir tatlıdır. Süleymanpaşa’ya gelip bu lezzetli tatlı ürününü yemenizi şiddetle  tavsiye ederiz.

Malzemesi: Üzüm suyu, çöğen, toz şeker, ceviz içi, şıra toprağı. Bulama tavası, tahta büyük kaşık, üzüm teknesi.

Yapılışı: Trakyada bağcılık en çok Tekirdağ’da yapılmaktadır. Bulamanın ilk malzemesi de üzümden elde edilen şıradır. Bir tahta tekne içine konan olgunlaşmış üzümler ayakla veya çizme ile çiğnenir. Çıkan üzüm suyu (şıra) kazan içinde bir gün bekletilip, çöğen kaynatılip şıra içine konur. Karışımın rengi kararana kadar şeker ilave edilir. Şıra pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır Ateşte emdirilir. Çöğen suyundan köpük yapılıp içine atılır. Kazan içinde büyük bir tahta kaşıkla köpükleri alınır. Konu komşu hep beraber büyük bakır kazan içinde tahta kaşıkla karıştırdıkları malzeme beyazlaşmaya başlayınca ateşten indirilir. Kaplara boşaltılır. Üzerine ceviz içi serpilir. Teneke kutularda veya kavanozlarda muhafaza edilir.

Süleymanpaşa Belediyesi
Ortacami Mah. Hükümet Cad. No:14
Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ
0 (282) 259 59 59
ozelkalem@suleymanpasa.bel.tr
T.C. SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ © Copyright 2024