Trakya’nın kimlikli et mutfağının baş ürünleri arasında, şehrinin ismiyle şöhretine bilinirlik katan Tekirdağ köftesi gelir. Tekirdağ köftesi hazırlanışındaki nüanslar gözetilerek Tekirdağ ismiyle markalaşmış bir üründür. Kullanılacak etten, etin işlenişine, köftenin hazırlanışındaki ayrıntılardan pişirilmesine değin bir dizi ayrıntı Tekirdağ köftesini kendine has yapmaktadır.
Özellikle Trakya’daki hayvanların etlerini öncelikli olarak seçmek gerekiyor. Seçilecek hayvanın etinin ne çok sert ne çok yumuşak olmaması gerekiyor. Bunun için bir buçuk yaşında, 250 kilograma ulaşmış hayvanların eti tercih ediliyor. Hayvanın yaşı ilerledikçe etin sertliği ve nefaseti değişmektedir.
Köftesi yapılacak hayvanın eti, sinir kalmayacak şekilde önce parça ete dönüştürülür, bu el mahareti gözetilerek yapılan bir işlemdir. Malzeme listesinde bahsedeceğimiz ekmek, soğan ve sarımsaklar parça etle birlikte kıyma makinesinden geçirilir ve bu işlem bir kaç defa tekrarlanır. Yoğurma kabına alınan kıymaya kimyon, tuz, karabiber haricinde baharat konulmayan harçta, etin puf yumuşaklığı için bir parça karbonat ilave edilmesinde mahsur görülmez.İyice özleşmesi beklenen yoğurulmuş kıymalar en az 12-18 saat gibi bir süre 0-4 derece gibi soğuk bir ortamda dinlenmeye alınır ve köftelerin şekilleri pişirileceği gün verilir. Tekirdağ köftesinin kendine münhasır şekline gelince, parmak şeklinde ve büyüklüğünde köfteler hazırlanır ve bu şekilde pişirilip servis edilir. Köftelerin mutlaka odun kömürü ateşinde ve oluklu ızgarada pişirilmesi tavsiye edilir. Tekirdağ köftesinin pişirildiği ızgaraların alt kısmında ayrıca bir yağ oluğu bulunur ve köfteler bu yağa bulanıp kızgın ızgarada önce her tarafı dağlanır. Böylece etin içi yumuşacık kalır. Tekirdağ köftesinin bu elastiki yumuşacık yapısı kendine özgüdür. Bu kıvam ızgara başında pişiren kişinin mahareti ile temin edilir.