Trak Tümülüsleri


 

KARAEVLİ HAREKET TEPE TÜMÜLÜSÜ

Tekirdağ İstanbul çıkışı 6. Kilometrede yer alır. Yapılan kazılarda odyriz kralı kersopleptese ait odluğu düşünülen elbise ve taçlarıyla gömülmüş buluntular ihtiva eden bir mezera rastlanmıştır buluntular halen Tekirdağ arkeoloji müzesinde sergilenmektedir kersepleptes isadan önce 359 341 yıllarında hüküm sürmüştür. Tümülüste kralın tacı rahiplik tacı bir adet yüzük erguvani renkli bir elbise parçalılarıyla iknci filip dönemine ait gmüş bir sikke bulunmuştur.

 

NAİP TÜMÜLÜSÜ                                                                                

Naip tümülüsü naip köyünün 1.5 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır 1984 yılında kazısı yapılan tümülüste dramoslu bir mezar odası bulunmuştur taştan yapılmış olan mezar yapısının içinde bir ölü yatağı yatağın önünde dikdörtgen bir yemek masası bulunmuştur yemek masasının üzerinde gümüş üzerine altın kaplama tabaklar ve sürahi ele geçmiştir diğer buluntular arasında bronz bir krater ile bronz bir tava ile pişmiş topraktan bir taşoz anforası bulunmuştur kalıntılar incelendiğinde isadan önce 320-325 yıllarına tarihlendiği sürahi üzerindeki teres ismi ve buluntuların mısır menşeli olması sebebiyle mezar buluntusunu kersepleptesin oğlu terese ait olduğu düşünülmektedir Naip ttüümülüsü kazı bulguları Tekirdağ arkeoloji müzesinde ayrı bir bölümde sergilenmektedir.

 

MENEKŞE ÇATAĞI TÜMÜLÜSÜ

  Menekşe Çatağı Höyüğü Tekirdağ-İstanbul çıkışında 6.km’de Marmara Denizi kıyısında yer alır.

  1993 yılında başlatılan kayıtlarda alt tabakalarda Toptepe kültürü olarak anılan ve İ.Ö 4300 Orta Kalkolitik çağlara ait tabakalara rastlanmıştır. Bu tabakada elips şeklinde çit mimari tekniğinde yapılmış bir yapı ve yapının içinde bir ocak kalıntısına rastlanmıştır. Bu ocak kalıntısının tabanında Toptepe kültürüne ait seramikler döşendiği tespit edilmiştir.

  Batı Menekşe Çatağı’nda sürdüler kazılarda Toptepe kültür tabakalarının üstünde İlk Tunç Çağı 1 (İ.Ö. 3000-2700) İlk Tunç Çağı 2’ye (İ.Ö 2700-2400) ait tabakalara rastlanmıştır. Bu tabakalarda Troya 1 ile çağdaş kaplar içe dönük ağızlı kaplara rastlanmıştır.

Doğu Menekşe Çatağı’ndan yapılan kazılarda Trakların erken dönemi yeni Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı’na ait tabakalara rastlandığı gibi İ.Ö. 6.y.y ile İ.Ö. 2.y.y’lara ait bir tapınak yapısı ortaya çıkarılmıştır.Doğu Menekşe Çatağı’nda deniz kıyısında yapılar Kayıların en alt tabakasında Katolitik Çağ’dan İlk Tunç Çağı’na geçiş evresine ait tabakalar ortaya çıkarılmıştır.

Süleymanpaşa Belediyesi
Ortacami Mah. Hükümet Cad. No:14
Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ
0 (282) 259 59 59
ozelkalem@suleymanpasa.bel.tr
T.C. SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ © Copyright 2024