Yamaç paraşütü, isminde paraşüt kelimesi geçmesine karşın serbest paraşütten son derece farklı, en az onun kadar heyecanlı, eğlenceli ve hayatının bir döneminde uçmaya ilgi duymuş her insan için de “keşke yapabilsem” diyeceği türden çok özel bir zevktir.
İngilizcesi “paragliding” olan ve Türkçeye “yamaç paraşütü” olarak geçen bu uçuş aleti ile atlanmaz, yamaçlardan koşarak havalanılır. Spora yeni başlayanlar ve konuya uzak olan kişiler, genelde bu yanılgıya düşer ve yamaç paraşütü ile atladım der. Yamaç paraşütleri isminde paraşüt geçmesine rağmen serbest paraşütlerden oldukça farklı özellik ve yapıya sahiptir. Örneğin serbest paraşütler uçak veya yüksek yerlerden atlanıp daha sonra açıldıktan sonra kullanılırlar ve şoka dayanıklı olarak üretilirler. Asıl amaçları paraşütçüyü sağ sağlım yere indirmektir. Yamaç paraşütünde ise işler biraz daha faklıdır. Genelde yamaç ve yarlara serilen yamaç paraşütü, önce açılır ve pilot tarafından baş üstüne getirildikten sonra koşarak havalanılır. Yamaç paraşütünde öncelik ise daha uzun süre uçmak ve hava kalmaktır. O yüzden üretim ve tasarım aşamalarında daha uzun uçuşlar yapabilmek için çaba sarf edilir. Serbest paraşütten ayrılan diğer bir özelliği de bu sporu yapanlara verilen isimdir. Serbest paraşütle atlayan kişiye “Paraşütçü” denirken, yamaç paraşütüyle uçan kişiye ise “Pilot” denir.
250 ve 650 metrelik ayrı iki atlama alanı bulunan Süleymanpaşa Yeniköy’de, yamaç paraşütü eğitmenleri eşliğinde eşsiz deniz ve orman manzarasını havada süzülürken kuş bakışı izleyebilirsiniz.