Zerde


Zerde

Zerde, Trakya mutfağında çok sevilen bir tatlıdır. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne mutfaklarında özel günlerin ikramı olarak hazırlanır. Düğün yemeklerinde, mevlütlerinde (özellikle sünnet ve bebek mevlütlerinde), Ramazan aylarındaki mukabelelerin bitimindeki ikramlarda, kandil akşamlarında vs. zerde; aranan, konu komşuyla paylaşılan bir lezzettir. Öte yandan İpsala, Meriç, Uzunköprü, Enez gibi, çeltik üretiminin yoğun olduğu yerleşimlerde zerde ev mutfaklarında mütemadiyen aranan bir tatlı olma özelliğini hala korumaktadır.

Zerdenin hazırlanışı sütlaç uygulamasına benzer fakat burada malzeme olarak süt yerine su kullanılır. Nişasta ile bağlanan kıvamının ne çok sulu ne de çok koyu olması arzu edilir. Kendine has rengini veren safran veya zerdeçal baharatının kullanımı ise bu tatlının kendine has özelliğidir.

 

Süleymanpaşa Belediyesi
Ortacami Mah. Hükümet Cad. No:14
Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ
0 (282) 259 59 59
ozelkalem@suleymanpasa.bel.tr
T.C. SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ © Copyright 2024