'Dağlarda ismini bilmediğim bir ot yetişir. Feride, insan, onu daima koklarsa, bir zaman sonra kokusunu daha az duymaya başlar. Hatta bazen -sırf o eski güzel kokuyu yeniden bulmak hırsıyla- herhangi bir kokuyu, mesela bir manasız "Sarı Çiçeği" yüzüne yaklaştırır.'
cümlelerini sıralayan Reşat Nuri Güntekin’in Tekirdağ’da kaldığı zamanlarda Çalıkuşu romanının bir bölümünü yazdığı bu konak, Süleymanpaşa ilçesi sınırları içindedir.
Türk Edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Reşat Nuri Gültekin Çalıkuşu Romanının bir bölümünü yazdığı ev, Süleymanpaşa İlçemizin merkeze bağlı Ertuğrul Mahallesindeki Saadet sokaktadır.2020 yılında meydana gelen bir yangında kül haline dönüşen bu tarihi konağın, en kısa zamanda restorasyonu yapılacaktır.
ÇALIKUŞU ROMANI
Romanda, İstanbullu köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin çok sevdiği nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenlik mesleğine adaması ve hayatını kazanabilmek için Anadolu'da şehir şehir dolaşması anlatılır.
'En uzun, en çaresiz geceni düşün.
Sabah Olmadı mı?'
Melodram öğeleri ile yüklü bir aşk öyküsünün yanı sıra bürokrasi eleştirisi, kadınların Osmanlı toplumunda var olma mücadelesi, öğretmenlik mesleğinin icrası gibi pek çok konuyu ele alan eserini bu tarihi konakta kaleme almıştır.